Ọnọdụ ọrịa na-efe efe, nhọrọ ọgwụ mgbochi na usoro ịgba ọgwụ mgbochi ọrịa nke ọrịa ụkwụ na ọnụ

---- Ntuziaka nka nka mba maka ọgwụ mgbochi ọrịa anụmanụ na 2022

Iji rụọ ọrụ dị mma na ịgba ọgwụ mgbochi ọrịa megide ọrịa anụmanụ na-efe efe, China Animal Prevention and Control Center ewepụtala ụkpụrụ nka nka nke mba maka ịgba ọgwụ mgbochi ọrịa anụmanụ na 2022 n'ụzọ kwekọrọ n'iwu nke ntuziaka maka mgbochi mgbochi mmanye nke ọrịa anụmanụ na-efe efe nke mba. 2022-2025).

235d2331

Ọrịa Ụkwụ na Ọnụ

(1) Ọnọdụ ọrịa

Ọrịa ụkwụ na ọnụ zuru ụwa ọnụ juru ebe niile na Africa, Middle East, Asia na akụkụ nke South America. N'ime 7 serotypes nke FMDV, ụdị O na ụdị A bụ ndị kasị ewu ewu; Ụdị I, II na nke Atọ nke South Africa bụ ndị a na-ahụkarị na kọntinent Africa; Ụdị Asia nke Mbụ bụ nke a na-ahụkarị na Middle East na South Asia; A kọwabeghị ụdị C kemgbe ọ malitere na Brazil na Kenya na 2004. N'afọ 2021, ọrịa na-efe efe nke ọrịa ụkwụ na ọnụ na Ndịda Ebe Ọwụwa Anyanwụ Eshia ka dị mgbagwoju anya. Cambodia, Malaysia, Myanmar, Thailand, Vietnam na obodo ndị ọzọ niile nwere ntiwapụ, na ụdị ọrịa na-ebute ọrịa ahụ siri ike. Ihe iyi egwu mgbochi na ịchịkwa ọrịa ụkwụ na ọnụ na China ka na-adị.

Ka ọ dị ugbu a, ọnọdụ ọrịa na-efe efe nke ọrịa ụkwụ na ọnụ na China kwụsiri ike, na ụdị ọrịa ụkwụ na ọnụ I na Eshia ka na-efe efe na-efe efe. Enwebeghị ụdị ọrịa ụkwụ na ọnụ A na-efe efe n'ime afọ atọ na-adịbeghị anya, a ga-enwekwa ụdị ọrịa ụkwụ atọ nke ọnụ na 2021. Dị ka ọnọdụ nlekota oru si kwuo, ụdị ọrịa FMD ugbu a na China ka dị. mgbagwoju anya. Ụdị O FMD gụnyere Ind-2001e, Mya-98 na CATHAY, ebe Ụdị A bụ Oké Osimiri-97. Ụdị nje AA/Sea-97 nke mba ofesi ka a ga-achọpụta na mpaghara oke na 2021.

Ọgwụ mgbochi ọrịa ụkwụ na ọnụ na China na-arụ ọrụ nke ọma megide ụdị ọrịa na-efe efe nke ụlọ, ebe ihe egwu a na-ebute ọrịa na-abụkarị na njikọ na saịtị nwere mgbochi adịghị ike. Dabere na data nleba anya, a na-ebu amụma na ọrịa FMD na China ka ga-abụ ụdị FMD O na 2022, na ọrịa n'otu oge nke ọtụtụ ụdị FMD ụdị O ga-aga n'ihu, nke na-anaghị ewepụ ohere nke ọnọdụ ntụpọ. nke FMD ụdị A; Ihe ize ndụ nke ibubata ụdị mba ọzọ na China ka dị.

(2) Nhọrọ ọgwụ mgbochi

Họrọ ọgwụ mgbochi nke dabara na antigenicity nke ụdị ọrịa ọrịa mpaghara, yana ozi ngwaahịa ọgwụ mgbochi enwere ike jụọ ya na "National Veterinary Drug Basic Information Query" n'elu ikpo okwu "Ọnụ ọgụgụ nnabata nke ọgwụ anụmanụ ọgwụ" nke China Veterinary Drug Information Network.

(3) Usoro ịgba ọgwụ mgbochi ọrịa akwadoro

1. Mpaghara nha

Ekpebiri afọ ọgwụ mgbochi mbụ nke ụmụ anụmanụ na-eto eto site n'itinye n'uche ihe ndị dị ka mgbochi nke nne na ọkwa mgbochi nke nne nke ụmụ anụmanụ. Dịka ọmụmaatụ, dịka ọdịiche dị na oge ịgba ọgwụ mgbochi ọrịa nke ụmụ anụmanụ na ụmụ nwanyị na-alụ ọgụ, piglets nwere ike ịhọrọ ịgba ọgwụ mgbochi ọrịa na afọ 28 ~ 60 ụbọchị, enwere ike ịgba ụmụ atụrụ ọgwụ mgbochi na afọ 28-35 ụbọchị, na ụmụ ehi nwere ike ịgba ọgwụ mgbochi. na afọ 90 ụbọchị. Mgbe ọgwụ mgbochi mbụ nke anụ ụlọ amụrụ ọhụrụ gasịrị, a ga-eme ọgwụ mgbochi ahụ otu ugboro n'ọnwa otu, na mgbe ahụ kwa ọnwa anọ ruo isii.

2. Ezinụlọ na-elekọta mmadụ nkịtị

N'oge opupu ihe ubi na n'oge mgbụsị akwụkwọ, a ga-enye anụ ụlọ niile nwere ike ịgba ọgwụ mgbochi otu ugboro, a ga-akwụkwa ha ụgwọ mgbe niile kwa ọnwa. Ebe ọnọdụ nyere ikike, enwere ike ịme ọgwụ mgbochi dịka usoro ịgba ọgwụ mgbochi ọrịa nke nnukwu ubi.

3. Mgbochi mgbochi mberede

Mgbe ọnọdụ ọrịa na-efe efe mere, a ga-enye anụ ụlọ ndị nwere ike ịdaba na mpaghara ọrịa na mpaghara egwu egwu ọgwụ mgbochi mberede. Mgbe mpaghara oke egwu na-eyi ọnọdụ ọrịa na-efe efe nke mba ofesi, yana nsonaazụ nyocha ihe ize ndụ, a ga-enye anụ ụlọ ndị nwere ike ịdaba n'akụkụ dị egwu nke ọrịa ụkwụ na ọnụ ọnụ. Anụ ụlọ ndị agbagoro ọgwụ mgbochi n'ime ọnwa gara aga enweghị ike ịgba ọgwụ mgbochi mberede.

(4) Nleba anya mmetụta mgbochi

1. Usoro ule

Usoro akọwapụtara na GB/T 18935-2018 Usoro nyocha maka ọrịa ụkwụ na ọnụ ka ejiri mee nchọpụta mgbochi mmadụ. Maka ndị ejiri ọgwụ mgbochi arụ ọrụ ọgwụ mgbochi ọrịa, a na-eji usoro mmiri na-egbochi ELISA na asọmpi ELISA siri ike iji chọpụta mgbochi mgbochi; Maka ndị ejiri ọgwụ mgbochi peptide sịntetik gbachie, ELISA protein structural VP1 ka ejiri chọpụta mgbochi mgbochi.

2. Nyocha mmetụta mgbochi

Mgbe ụbọchị iri abụọ na asatọ nke ịgba ọgwụ mgbochi ọrịa ezì na ụbọchị iri abụọ na abụọ nke ịgba ọgwụ mgbochi ọrịa anụ ụlọ ndị ọzọ gasịrị, onye na-ahụ maka mgbochi ga-emezu ihe ndị a iji chọpụta na mgbochi onye ahụ tozuru oke:

Usoro mmiri na-egbochi ELISA: mgbochi mgbochi anụ ọhịa dị ka ehi na atụrụ ≥2 ^ 7, na pig antibody titer ≥ 2 ^ 6.

Asọmpi siri ike ELISA: antibody titer ≥ 2 ^ 6.

vP1 protein protein antibody ELISA: dị mma dịka usoro ma ọ bụ ntuziaka reagent si dị.

Ọ bụrụ na ọnụ ọgụgụ ndị tozuru etozu na-erughị 70% nke ngụkọta ọnụ ọgụgụ nke ndị na-alụso ọrịa ọgụ, a ga-ekpebi mgbochi otu dị ka ndị tozuru oke.

ecd87ef2

Oge nzipu: Dec-19-2022